Comuna Ploscoș, cu un teritoriu administrativ de 41.66 Km pătrați se găsește în partea sud-vestică a Câmpiei Transilvaniei, în bazinul hidrografic al Văii Florilor.
Patru așezări cu numeroase gospodării individuale alcătuiesc comuna actuală, locuitorii acestora ocupându-se preponderent de agricultură (culturi de cartofi, sfecla de zahăr, creșterea animalelor). În componența comunei intră următoarele sate:
- Ploscoș – satul reședință al comunei, situat la o distanță de 44 km față de municipiul Cluj-Napoca și la o distanță de 16 km față de municipiul Turda;
- Crairât;
- Lobodaș;
- Valea Florilor.
Satele s-au înființat prin unirea și extinderea grupărilor de gospodării individuale în cursul secolelor XIX – XX, dar mai cu seamă după darea în folosința a căii ferate Cluj-Turda.
Primul document scris despre satul Ploscoș apare în anul 1913. Populația comunei numără la ultimul recensământ 798 de locuitori, din care 99.87% erau români și 0.13% maghiari.
Peisajul agrar, cu întinse terenuri agricole cultivate, vetrele satelor cu gospodarii izolate in jurul cărora sunt îngrămădite căpițele de fân, și, nu în ultimul rând, hărnicia și ospitalitatea locuitorilor din această comună, fac ca acest areal să devină atrăgător.